Was the criminal complaint for violation of a maintenance obligation timely?
No. The three-month complaint period began to run with the last culpable omission in August 2010, so the complaint of 2011-01-17 was late.
For Art. 217 CP, prosecution depends on a complaint. Under Art. 31 CP, the three-month period is a forfeiture period and, where omissions continue without interruption, it runs from the last culpable omission. Since maintenance was no longer due from August 2010, the complaint was time-barred.